Veel Colombiaanse renners betrapt

In Colombia is een ware dopingbom ontploft. Vandaag heeft de UCI namelijk bekend gemaakt dat maar liefst acht renners positief hebben getest tijdens de voorbije Vuelta a Colombia (1-13 augustus). Een van die coureurs is de vorige week al in opspraak geraakte Róbinson López, de huidige beloften kampioen van Colombia. Van de zeven andere positieve gevallen, is Oscar Soliz de meest in het oog springende naam. Soliz eindigde in de voorbije Vuelta a Colombia – de ronde waarin hij dus een positief plasje afleverde – nog op een verdienstelijke achtste plaats.

Naast Soliz zitten ook Luis Alberto Largo, Jonathan Felipe Paredes Hernandez, Edward Fabian Diaz (oud-prof bij Colombia), Fabio Montenegro en Luis Camargo (tweede in de Vuelta a Colombia van 2014) in vieze papieren. Bij alle zes renners zijn sporen aangetroffen van CERA. Juan Carlos Cadena Sastoque is de achtste coureur die tegen de dopinglamp liep. Bij hem zijn verboden groeihormonen gevonden.

Een opmerkelijk detail is dat Luis Alberto Largo in het verleden al eens eerder noodgedwongen aan de kant stond vanwege een positieve dopingtest. Op 22 januari 2014 werd hij bij een out-of-competitioncontrole betrapt op het verboden middel 19-norandrosteron. Hij werd toen al voor twee jaar geschorst. Op dat moment reed hij voor het ProContinentale Colombia. Alle renners hebben nog de mogelijkheid om een b-staal aan te vragen.