Sagan en UCI begraven de strijdbijl

De arbitragezaak over de uitsluiting van Sagan in de Tour zou vandaag behandeld worden in het Hof van Arbitrage voor Sport in Lausanne. De zaak moest duidelijk maken of de veelbesproken beslissing van de wedstrijdjury om Peter Sagan te diskwalificeren terecht was. De wereldkampioen was een van de betrokkenen bij de val van Mark Cavendish in de sprint van de vierde etappe van de Tour de France. Cavendish brak bij die val zijn schouderblad en moest daardoor de Tour verlaten.

“Beide partijen zijn overeengekomen dat de valpartij een ongelukkig en een ongewild wedstrijdincident was, en dat de UCI commissarissen naar eer en geweten een beslissing hebben genomen”, schrijft BORA-hansgrohe in een persstatement. “Beide partijen zijn overeengekomen om het juridisch geschil te stoppen en ons te richten op de positieve stappen die in de toekomst genomen kunnen worden.”

De UCI heeft de intentie om een extra commissaris af te vaardigen bij iedere WorldTour-wedstrijd. Deze zogenaamde ‘support commissaris’ wordt ingezet zodat hij met specifieke video-expertise het panel commissarissen kan assisteren. Sagan zegt in een reactie het verleden al te zijn vergeten. “Ik ben blij dat mijn zaak heeft geleid tot een positieve ontwikkeling van de sport, want het is van uiterst belang dat er eerlijke en begrijpelijke beslissingen worden genomen, ook als de emoties hoog oplopen.”