Kwiatkowski klaar voor een grote ronde?

Michal Kwiatkowski staat bekend als de wereldknecht van Froome, maar de Pool is zeker meer dan dat. Afgelopen Tour leverde Kwiatkowski in het shirt van Sky een belangrijke bijdrage aan de vierde Tourzege van Chris Froome. Toen Chris Froome pech kreeg, stond Michal Kwiatkowski zelfs zonder enige twijfel zijn wiel af aan de Brit. De voormalig wereldkampioen was daarnaast met winst in Strade Bianche, San Remo en San Sebastian zeer succesvol in eendagskoersen.

In de toekomst hoopt hij ook in grote rondes voor eigen kansen te mogen rijden. “Ik wil zeker ooit in mijn carrière eens voor een klassement in een grote ronde gaan”, vertelt hij in een interview met Cyclingnews. “Ik werk vooral aan het verbeteren van mijn tijdrit en klimcapaciteiten. Daardoor komt er een kans dat ik het op een gegeven moment tijdens een grote ronde mag gaan proberen. Maar je moet jezelf eerst bewijzen in rondes van een week, zoals bijvoorbeeld Geraint Thomas dat gedaan heeft.

“Mijn probleem is soms dat ik te veel motivatie heb. Toen ik bij Sky kwam wilde ik me zo graag bewijzen da tik te vroeg ben gestart en dat heeft niet goed uitgepakt. Dit seizoen heeft me veel zelfvertrouwen gegeven, of ja, geen zelfvertrouwen, maar realisatie dat er soms dingen zijn die je niet zelf in de hand hebt”. Zegt de Pool die kampte met ziekte en blessures.

Kwiatkowski koerste in 2017 van februari tot en met oktober. Na een rustperiode van vijf weken begint hij weer aan de voorbereiding op het nieuwe wielerjaar. Zijn seizoen zal er in 2018 nagenoeg hetzelfde uitzien als afgelopen jaar. “Ik was er dit jaar erg blij mee dat ik het hele seizoen kon presteren”, geeft hij aan. Hij is een voorstander van een rustige opbouw. “Wanneer je seizoen eind januari start en je goed wil zijn in de Ardennenklassiekers, dan zit daar nog een lange tijd tussen. Niemand herinnert zich de wedstrijden die je in februari wint. Daar moet je aan denken wanneer je aan je training begint.”