Budgetplafond voor wielerploegen?

De Spanjaard Alberto Contador en de Italiaan Vincenzo Nibali opperde onlangs het idee om een budgetplafond in het leven te roepen. Nu krijgen zij bijval van de nieuwe UCI-baas David Lappartient. In gesprek met Le Telegramme laat de Franse voorzitter weten dat hij de mogelijkheid onderzoekt. “Maar het is niet eenvoudig” geeft de Fransman aan.

Uiteraard is de reden van het budgetplafond de dominatie van Sky de laatste jaren, echter wil Lappartient daar niet aan en haalt de Franse ploeg La Via Claire aan. Tijdens de Tour de France van 1986 eindigden die ploeg Greg Lemond, Bernard Hinault, Andy Hampsten en Niki Rüttimann respectievelijk als eerste, tweede, vierde en zevende in het eindklassement. “Het doel is om aantrekkelijkere wedstrijden aan te bieden. Niet dat een ploeg de beste renners ter wereld heeft en de koers daardoor blokkeert.”

Lappartient benadrukt dat ploegen zelf moeten bepalen welke prijs zij voor een atleet willen betalen. Voor ploegen met een kleiner budget is het aantrekken van een renner met een groot salaris een lastigere opgave om het evenwicht in het team te bewaren. Een budgetplafond moet ervoor zorgen dat alle ploegen bewuster gaan nadenken over hun keuzes. “Het is alleen niet eenvoudig om een budgetplafond te realiseren”, denkt Lappartient. “We zijn in voorbereidende gesprekken met een aantal vertegenwoordigers. Het is iets dat iedereen algemeen moet delen en accepteren.” Volgens de UCI is het gemiddelde budget van een WorldTour-ploeg achttien miljoen euro. De grootste ploeg ter wereld werkt met 34 miljoen euro.