Bauke Mollema blikt terug op WK in Bergen

Bauke Mollema blikt terug op het WK in Bergen, vindt het jammer dat Alberto Contador is gestopt met wielrennen, maar kijkt uit naar de Ronde van Lombardije. Dit vertelt hij in een gesprek met Velon CC.

Bauke Mollema baalt van het snelle parcours in Bergen. “Voor mij persoonlijk, en ook voor mijn ploeggenoten, was de ronde iets te snel. Misschien niet zwaar genoeg, maar dat wisten we van tevoren.” Hierdoor was de Nederlandse ploeg helaas niet in staat om het koersverloop te controleren. Volgend jaar wordt het WK in Innsbruck (Oostenrijk) gehouden, dit parcours is waarschijnlijk beter geschikt voor de Nederlandse ploeg en wellicht valt hier wel resultaat te behalen.

In Bergen was Mollema dus niet in staat om mee te doen voor de ereplaatsen, maar vooral in de Tour de France liet de renner van Trek-Segafredo zijn goede vorm zien. In de vijftiende rit naar Le Puy-en-Velay was Mollema oppermachtig en hij noemt het zelf “de mooiste overwinning uit mijn carrière”.

In de Tour had Mollema vooral moeten knechten voor Alberto Contador, maar de Spanjaard kon niet meedoen om een topklassering. In de Vuelta had de afscheidnemende coureur wel de benen om een schitterende ritwinst neer te zetten. "Zijn agressieve stijl van koersen - in de Tour dit jaar, maar vooral in de Vuelta - was een inspiratie voor de rest van de ploeg. Het is goed om zo'n ploeggenoot te hebben, dat komt de sfeer ten goede. Het is jammer dat hij stopt met wielrennen."

Het laatste doel van Mollema is de Ronde van Lombardije, waar hij in 2012 met de zevende plaats zijn beste klassering liet noteren. "Die koers is zo zwaar, je moet echt topfit zijn om mee te kunnen doen", weet Mollema. "En dat is moeilijk in oktober. Dit is de laatste kans voor veel renners. Alle grote jongens zullen er zijn."