Wielernieuws

Route de France Féminine wéér geschrapt

publicatie: 25-04-2018

De vrouwenwedstrijd Route de France Féminine gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Het departement Nièvre, dat twee etappes zou organiseren, heeft zich teruggetrokken. Een alternatief is er niet volgens organisator Hervé Gerardin, waardoor hij de rittenkoers moet schrappen.

“Omdat er geen alternatief is, ben ik genoodzaakt om zeven weken voor het Grand Départ een dringende keuze te maken”, schrijft Gerardin op Facebook. “Het is met grote bitterheid dat ik de beslissing heb genomen om de 2018 editie van de Route de France Internationale Féminine te annuleren.” Gerardin geeft aan zich terug te trekken uit het vrouwenwielrennen en geen nieuwe plannen op te zetten voor een nieuwe koers.

Vorig jaar moest de organisatie ook al een streep zetten door de Franse rittenkoers, omdat het geen toegang kreeg tot de nieuwe Women’s World Tour. Ook werden het EK en de Vårgårda-wedstrijden in dezelfde periode ingepland. De laatste editie van La Route de France werd gewonnen door de Amerikaanse Amber Neben. In 2010 won Annemiek van Vleuten het eindklassement.

Anna van der Breggen draagt overwinning op aan mechanieker

publicatie: 19-04-2018

Anna van der Breggen won voor de vierde maal op rij de Waalse Pijl. Daarmee naderde ze recordhoudster Marianne Vos tot op één overwinning. Toch hoorde ze het mooiste nieuws ’s morgens al: een mechanieker van haar ploeg die sinds maandag in een kunstmatige coma lag na een hartaanval, ontwaakte vanmorgen. “Deze is voor hem”, zei de winnares na afloop in een interview met de NOS.

Boels-Dolmans, de ploeg van onder anderen Van der Breggen en wereldkampioene Chantal Blaak, werd maandagochtend opgeschrikt door een hartaanval van mechanieker Richard Steege. Terwijl hij één van de fietsen aan het prepareren was, ging het mis. De arts van Team Sky, dat in hetzelfde hotel verbleef als Boels, schoot te hulp waardoor Steege snel kon worden gereanimeerd. Sinds maandag lag hij echter in een kunstmatige coma.

De opluchting was vanmorgen dan ook groot toen bleek dat hij weer wakker was. “Deze overwinning is natuurlijk voor hem”, zei Van der Breggen na de finish. “We hoorden aan het begin van de wedstrijd dat hij weer wakker was. Dat was wel het mooiste nieuws dat we vandaag konden horen.”

FOTO: ASO/Thomas MAHEUX

David Lappartient heeft zich uitgelaten over de status van het vrouwenwielrennen

publicatie: 12-04-2018

Nu de voorjaarsklassiekers elkaar in volle gang opvolgen, komt de vraag op wanneer er een Parijs-Roubaix voor vrouwen komt. “Ik wil dat elke organisatie een mannen- en vrouwenkoers heeft”, zegt de UCI-voorzitter. “Ik droom van een Parijs-Roubaix Feminine.” Nederlandse wielrensters hebben eerder al laten weten positief te staan tegenover een vrouwenversie van Parijs-Roubaix. Ellen van Dijk gaf recent aan te dromen van de Helleklassieker. “Uiteindelijk hoop ik dat Parijs-Roubaix op de kalender verschijnt en dat ik dat nog mee mag maken”, vertelde de 31-jarige hardrijdster, al voegde ze er aan toe dat het nu niet aan de orde was.


Een minimumsalaris van wielrensters bij UCI-ploegen is er niet. Dat vindt de UCI-voorzitter niet kunnen. “Hun status is onacceptabel. Tweederde verdient minder dan €10.000 euro per jaar. Het probleem van het vrouwenwielrennen is dat de basis van de piramide niet breed genoeg is. We moeten de deelname van het aantal mensen verder ontwikkelen”, zegt Lappartient, die ook de hand in eigen boezem steekt en maatregelen aankondigt. “Zelfs ons eigen bestuur doet het niet goed. Slechts één vrouw was verkozen in onze zeventien leden tellende commissie. Dat moet veranderen door onze regels aan te passen.”

Michiel Elijzen blikt openhartig en emotioneel terug op Parijs-Roubaix

publicatie: 10-04-2018

Een minuut na de valpartij arriveerde Elijzen en een mecanicien van de ploeg op de plek waar Goolaerts was gevallen. “Zijn benen zaten in zijn fiets en hij was buiten bewustzijn. De mecanicien heeft zijn pols vastgepakt, ik zijn hoofd en we zijn tegen hem beginnen te praten. De doktoren waren er heel snel en begonnen meteen met reanimeren. Ik zag dat ze een defibrillator bij zich hadden en ze hebben direct een infuus aangebracht.”

Het was een bewust besluit van de teamleiding om de renners niet te informeren over de hartaanval, maar alleen te zeggen dat hij was gevallen. “Als iemand een been breekt, zou ik dat ook niet zeggen. Misschien ben ik heel naïef, maar ik zag hele kundige doktoren om hem heen met alle hulpmiddelen. Dan verwacht je een bericht: hij is afgevoerd en het gaat goed komen. In je achterhoofd weet je dat er heel erge dingen kunnen gebeuren in de koers, maar je verwacht nooit dat je in zo’n situatie komt.”

“Toen we bij de wielerbaan aankwamen, kwam een motoragent naast me rijden. Die zei dat ze Michaels fiets, die op het dak stond, wilden hebben voor onderzoek. Toen brak ik. Tegelijkertijd moest de knop om, want de renners moesten meteen naar de bus. Wij wilden hen eerst informeren. Niet dat ze over de meet zouden komen en dan van een journalist moesten horen dat een ploegmaat een hartaanval had gehad.”

Van Avermaet wil zijn titel verdedigen in Parijs-Roubaix

publicatie: 06-04-2018

"Het is een heel speciaal gevoel om te mogen starten ​​als de titelverdediger in Parijs-Roubaix. Ik heb me goed en zelfverzekerd gevoeld in mijn vorm tijdens het hele Classics-seizoen, maar de dingen zijn nog niet op zijn plaats gevallen. Parijs-Roubaix is ​​compleet anders dan de Belgische klassiekers. Natuurlijk heb je goede benen nodig, maar je hebt ook wat geluk nodig om veilig te blijven en lekrijden te voorkomen. Vorig jaar had ik wat pech, maar het lukte me om mijn situatie volledig te veranderen."

"We hebben gezien dat Greg Van Avermaet dit jaar sterk staat in de klassiekers en hoewel we er niet in zijn geslaagd om een ​​overwinning te behalen, hebben we vertrouwen in Parijs-Roubaix. In de Ronde van Vlaanderen zagen we de beste prestaties vanuit een teamperspectief en al onze renners zijn gemotiveerd om Greg zo veel mogelijk op zondag te helpen.” Aldus BMC-directeur Fabio Baldato.